Съдията ще решава за закрити врати в зависимост от СРС-то
Съдията ще решава за закрити врати в зависимост от СРС-то / БГНЕС
Съдията ще решава за закрити врата в зависимост от СРС-то
40201
Съдията ще решава за закрити врата в зависимост от СРС-то
  • Съдията ще решава за закрити врата в зависимост от СРС-то

"Преценката дали едно дело да се гледа при закрити врати, ще принадлежи вече само на съдията. С новата редакция на Закона за защита на класифицираната информация това ще задължи съдията да извършва преценка дали информацията е държавна тайна. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Гроздан Илиев

Според него предвидената промяна няма да създаде усложнения, защото всеки съдия разполага с достатъчно опит, за да направи преценка с оглед съдържанието на данните от СРС-та.

Попитан има ли проблем да се слушат и прожектират СРС-тата в съдебната зала, Илиев коментира: „С проектозакона за допълнение на Закона за защита на класифицираната информация се предлага случаите на използване на СРС-та, когато са включени в конкретен наказателен процес, да бъдат освободени от защитата, която им осигурява Законът за защита на класифицираната информация. Другият вариант е да се изключи принципът на публичност. Налице е непреодолим конфликт между двата принципа, който може да бъде решен по законодателен ред".

Илиев заяви, че данни, придобити чрез СРС-та, се подчиняват на защита на класифицираната информация без оглед на тяхното съдържание. Това налага засекретяване на цялото дело.

"Законът за СРС-та, НПК - в материята за веществените доказателства, както и Законът за защита на класифицираната информация трябва да бъдат разгледани в един пакет. Този пакет от нормативни актове трябва да получи еднакво нормативно решение, в противен случай може да се стигне до конфликти в нормативната база", коментира още в предаването Илиев.

Цялото интервю четете ТУК