Съдиите не могат да пращат в затвора неосъдени и на последна инстанция
Съдиите не могат да пращат в затвора неосъдени и на последна инстанция / снимка: Sofia Photo Agency
Съдиите не могат да пращат в затвора неосъдени и на последна инстанция
60911
Съдиите не могат да пращат в затвора неосъдени и на последна инстанция
  • Съдиите не могат да пращат в затвора неосъдени и на последна инстанция

Според сега действащото законодателство съдиите не са задължени да вкарват подсъдимите в затвора след произнасянето на осъдителна присъда на първа или втора инстанция. Освен че това е написано в Наказателния кодекс, такава е и практиката на Европейския съд, а именно - за всеки подсъдим индивидуално да се решава каква мярка за неотклонение да бъде наложена след произнасянето на присъдата.

За първи път въпросът се повдига при бягството на братя Галеви след тяхното окончателно осъждане на затвор от Върховния касационен съд. Бизнесмените от Дупница не са намерени и до днес. Тогава Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение, съгласно което съдиите няма как да пращат в затвора хора, които не са осъдени и на последна инстанция.

Засега Баретата само веднъж е чул „виновен” от съда - на първа инстанция преди година. Тогава Софийският градски съд го осъди на осем години затвор по обвинение за лидерство на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Съдът обаче оневини Иванов за поръчителството на убийството на Румен Стефанов-Алф. Освен Баретата, подсъдими за разпространение на дрога са още 20 души.

Реакцията на Златомир Иванов след осъдителната присъда беше красноречива: „По същата логика можеше да ме осъдят за абсолютно всичко, даже и за ядрено оръжие. Вие сметнахте ли наркотици за колко лева са хваната - за около 1000 лева. Можеха да кажат, че обогатен уран съм продавал, по същия начин”.

Прякорът на Иванов идва от това, че през периода 1991-1993 г. е служил в МВР отряда за борба с тероризма. Впоследствие напуска и стартира бизнес с фирми за охранителна дейност, собственик е и на игрални зали. Името му през годините е свързвано с трафик на жени и дрога, както и в десетки убийства и покушения. През 2009 година той е обявен за общодържавно издирване и малко след това сам се предава на органите на реда. Тогава срещу него са повдигнати обвиненията, по които по-късно е и осъден.

Тази сутрин Баретата е отивал в Съдебната палата именно за старта на делото на втора инстанция.