Световната банка: До 2025 г. населението в България ще намалее с 1,5 млн.
Световната банка: До 2025 г. населението в България ще намалее с 1,5 млн. / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

До 2025 година населението в България ще намалее с 1,5 млн., сочи доклад на Световната банка. Това ще се отрази на работната сила у нас. В документа на банката се дават препоръки за належащите реформи в професионалното образование.

В доклада на Световната банка се прогнозира, че само след 12 години работоспособното население ще намалее със 750 000 души. Проблем за България остава високият брой отпадащи от училище ученици, учебните планове са твърде теоретични и много остарели, а производителността на труда в сравнение с останалите страни в Европейския съюз е ниска.

Просветният министър Даниел Вълчев призна, че има сериозен проблем с остарялата материална база особено в професионалните училища, а броят на часовете там трябва да се оптимизира. В момента за барман или сервитьор там сега се учи 1868 часа, разпределени в четири години.

„Ако аз сега искам да стана сервитьор или барман, бих могъл да се запиша на един курс на обучение за 660 часа и да платя 150 лева, а ако искам сертификат за чужбина 500 лева”, отбеляза Вълчев.

Министърът още веднъж призова за тясно сътрудничество на професионалните училища с бизнеса.