Студенти протестират заради високите такси в Алма матер
Студенти протестират заради високите такси в Алма матер / Sofia Photo Agency, архив

Кандидат-студенти и студенти от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" излязоха на протест срещу драстичното увеличение на таксите им за учебната 2010/2011 година. Митингът ще се проведе от 10 до 13 часа на пл. „Независимост". Повод за недоволството им е постановление на Министерски съвет, с което таксите за специалностите „Медицина" и „Медицинска сестра" в Алма матер бяха вдигнати на 2713 и 1443 лева. За миналата година те са били съответно 1096 и 664 лева.

Увеличението е било предложено от Софийския университет, но след недоволство от страна на студенти и кандидат-студенти те изпращат писмо до МОМН с друго предложение. То гласи, че таксите трябва да бъдат коригирани съответно на 925 и 720 лева.

За да стане факт промяната обаче, таксите трябва да бъдат прегласувани в Министерски съвет. Записването на първокурсниците обаче започва на 26 юли и новоприетите студенти трябва да платят съответната такса. Дотогава остават две заседания на Министерски съвет, а дори и да бъдат гласувани нови такси, то след това промяната трябва да излезе и в Държавен вестник.

В 10.30 часа се очаква образователният министър Сергей Игнатов да приеме за разговор представители на протестиращите.