Студенти превързаха очите на скулптури в София в защита на арх. Кандулкова
Студенти превързаха очите на скулптури в София в защита на арх. Кандулкова / снимка: БГНЕС
Студенти превързаха очите на скулптури в София в защита на арх. Кандулкова
48425
Студенти превързаха очите на скулптури в София в защита на арх. Кандулкова
  • Студенти превързаха очите на скулптури в София в защита на арх. Кандулкова

Скулптурите на известни българи в София осъмнаха с превързани очи. Акцията е на студенти, обединили се в инициативата "Отворени очи". Тя представлява протестен пърформанс срещу уволнението на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство, по-известен като Института за паметниците на културата, арх. Йорданка Кандулкова.

Сред статуите с превързани очи се оказаха фигурите на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред СУ "Св. Климент Охридски", на Пенчо и Петко Славейкови на пл. "Славейков", статуята на Стефан Стамболов, както и фигурите на спортисти пред Националния стадион "Васил Левски".

Предисторията на уволнението

Както Дарик първо съобщи, миналия петък, арх. Кандулкова беше уволнена дисциплинарно от културния министър. Един от аргументите беше изразено от нея в телевизионно предаване мнение, свързано с реконструкция на сграда-паметник на културата в Бургас, като така според министерството е уронила доброто име на работодателя си.

"В тези години не успях да кажа "да" на неща, които са според мен "не" и не бива да се случват на културното наследство. Начинът, по който го направиха, е изключително мръсен, без да ме повикат, просто дойдоха рано сутрин три дами в черно, за да има свидетели и ми връчиха всичко с куриер. Просто стрелба в упор, то не в упор, ами в челото", коментира тогава в интервю за Дарик уволнената директорка.

Същия ден ресорният заместник-министър на културата Георги Стоев обясни за Дарик, че системни грешки в работата на арх. Кандулкова са довели до нейното уволнение. По думите му, тя е отказвала да изпълнява нареждания на Вежди Рашидов, нарушавала е и правилата при съгласувателни процедури.

Арх. Кандулкова коментира, че не знае кой стои зад акцията в нейна подкрепа. Допусна само, че са студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). "С действията си искаме да изразим настояването си за справедлива политика както при подбора, оценката и взимането на решения за бъдещето на недвижимите паметници на културата, така и за безпристрастното отношение на работодателя - държавата - към професионалистите, нагърбили се с неблагодарната задача да защитават целостта на обектите на културното наследство", пишат студентите в позицията си на специалния сайт на инициативата "Отворени очи".

Миналата седмица представители на архитектурните среди също излязоха с петиции срещу уволнението на арх. Йорданка Кандулкова. Общото събрание на Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места" (ИКОМОС) и Дружество "Архитектурно наследство" при Съюза на архитектите в България призоваха Министерството на културата да преразгледа решението си за уволнението на арх. Йорданка Кандулкова в името на професионализма в управлението и опазването на културното наследство в България.

Част от първоначалните коментари в интернет свързаха акцията с изрисувания неотдавна паметник на Съветската армия в София. Затова и се очакваше групата „Отворени очи" да остане в анонимност.

Студентите: единственото общо с паметника на Съветската армия е тематиката

Дарик обаче се свърза с Бранимир Брозиг, студент в Университета по архитектура, строителство и геодезия, който е част от тази инициатива. Той беше категоричен, че нито един от студентите не се страхува да застане с името си зад тази акция, защото вярват в своята позиция. По думите на Бранимир Брозиг общото между тяхната инициатива и това, което се случи с паметника на Съветската армия, е единствено тематиката. Паметниците на културата, от които българинът се интересувал и около които имало сериозна полемика.

„Искането ни не бива да се свързва само с конкретното уволнение на арх. Кандулкова - това беше поводът да започнем да се ядосваме", каза пред Дарик Бранимир. Проблемът е, че се уволнява експерт, а точно мнението на експертите трябва да определя какво да бъде мнението на Министерството на културата, допълни той.

„Решихме да действаме изцяло на своя глава. По никакъв начин не обременяваме нито университетите, в които учим, нито който и да е", уточни Бранимир Брозиг. Това е акция, която смятаме, че би могла да расте и сама, каза той, запитан дали инициативата им да превързват очите на скулптури ще продължи. „Защото, ако някакви други хора в други градове потърсят същата нужда да се изявят по този начин, да протестират по този начин и да изкажат своето мнение, ние не можем да не прегърнем такава идея, такова продължение", допълни студентът.