Стотина души протестираха заради съборен молитвен дом
Стотина души протестираха заради съборен молитвен дом / снимки: DarikNews, Дарик Благоевград
Стотина души протестираха заради съборен молитвен дом
64284
Стотина души протестираха заради съборен молитвен дом
  • Стотина души протестираха заради съборен молитвен дом

Около 100 души се събраха пред сграда на Общината в Гърмен, където протестираха срещу събарянето на ламаринена постройка, ползвана като молитвен дом.

Тя бе премахната миналата седмица със заповед на Общинска администрация. Според жителите на квартал "Кремиковци" в гърмeнското село Марчево, действията са предприети, заради малкото гласували за ДПС в района.

"Партията имаше 81 гласа от нашата махала, а искаха 250", твърди Иван Айдаров, който е сред протестиращите.

От общинска администрация обаче опровергаха версията и обясниха, че постройката е била предоставена за ползване на фондация за провеждане на семинари.

По думите на бившия кмет на Гърмен и настоящ депутат Ахмед Башев, лично председателят на фондацията Дияна Карагьозова е подала молба за събарянето на постройката, като е обяснила, че част от семействата в квартала са се прикачили към ел. таблото и ползват неправомерно ток.

Още миналата седмица, когато бе съборена постройката, ромите се заканиха да окупират общината и обявиха, че се очаква да се съберат около 1000 души.

На въпрос на Дарик, защо не всички недоволни са присъствали на днешния протест, Иван Айдаров обясни, че вероятно става въпрос за натиск от страна на местните управници. "Искаме да ни бъде построен нов молитвен дом, в противен случай, няма да спрем с протестите", заявиха жители на квартал "Кремиковци".

Първоначално ромите планираха да излязат пред Общината миналия петък, но отложиха протестните си действия, тъй като не бяха уведомили общинска администрация за намеренията си.

Други новини от Благоевград