Калин Стоянов
Калин Стоянов / БТА
Абсолютно е възможно - така отговори министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на въпрос на БТА дали е възможно Австрия да промени позицията си за членството на България в Шенген до края на годината.

Калин Стоянов и главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев предоставиха информация за предприетите от МВР мерки и действия с цел обезпечаване на обществения ред, сигурността и избирателните права на гражданите при подготовката и провеждането на местните избори.

Пеевски иска от премиера стратегия и ежеседмичен отчет за работата по приемане на България в Шенген

"За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков, който беше на еднодневно посещение във Виена преди дни.

От началото на тази година българските гранични власти са предотвратили около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, каза днес Калин Стоянов и добави, че е запознал австрийските власти с този факт. Според него МВР си е свършило работата и остава българското правителство и ЕС да направят всичко възможно и да накарат Австрия да започне да спазва правилата и договорните отношения на ЕС.

Според Калин Стоянов изказването на Марк Рюте е директен отговор, че Нидерландия е готова да свали ветото и България да бъде приета в Шенген. Както информира БТА преди дни - премиерът на Нидерландия Марк Рюте обеща подкрепа за присъединяването на България към Шенген, ако има положителна оценка от ЕК.

"Те (Нидерландия - бел.ред.) ще се позоват на решенията на ЕК, но всички знаем, че ЕК твърдо ни подкрепя да влезем в Шенген до края на тази година", каза Калин Стоянов.
Нидерландия и Австрия бяха единствените страни в ЕС, които през декември миналата година не подкрепиха приемането на България и Румъния в Шенген.