Станишев: Рокадите в МВР доказват политически проблем в управляващата коалиция
Станишев: Рокадите в МВР доказват политически проблем в управляващата коалиция / снимка: БГНЕС, архив
Станишев: Рокадите в МВР доказват политически проблем в управляващата коалиция
78448
Станишев: Рокадите в МВР доказват политически проблем в управляващата коалиция
  • Станишев: Рокадите в МВР доказват политически проблем в управляващата коалиция

Рокадите в МВР доказват политически проблем в рамките на управляващата коалиция. Това коментира в предаването „Седмицата" на Дарик лидерът на ПЕС Сергей Станишев. По думите му премиерът Бойко Борисов е бил поставен под натиск.

На въпрос към Станишев дали има проблем в системата за сигурност в България, той отговори, че проблемът е по-скоро политически.

„Има по-скоро политически проблем в рамките на управляващата коалиция. Очевидно е, че премиерът е бил поставен под натиск от своите партньори най-вероятно или от вътрешни кръгове в ГЕРБ и той намери изход, който не отговаря на очакванията на нито една страна, нито една от тези, които са държали да бъдат запазени главният секретар и ръководителят на ДАНС, нито на тези, които просто си мислеха, че ще му извиват ръце. Защото нестандартен е ходът с предложението на госпожа Бъчварова за министър на вътрешните работи. Очевидно е, че първо се дава знак, че тук е по-скоро политическо назначение, не човек от системата, а по-скоро фигура, която е гражданска. Второ, жена е необичайно за тази система, в което има и добри неща", коментира Станишев.

По думите му вероятно стремежът на премиера е да покаже, че МВР няма да бъде традиционният инструмент за натиск върху хора.

„Помним 2009-2013 г., това не бива да се повтаря, пък и всеки министър на вътрешните работи, разполагайки с тази власт е подложен на много съблазни да използва тази информация и позиция за някакви други цели. Разбира се, съществува рискът, че такава сложна специализирана система дали ще може Румяна Бъчварова да овладее. Пожелавам й успех съвсем искрено. Но съвсем очевидно е, че лично премиерът ще контролира този сектор", допълни Станишев.

Той прогнозира, че Георги Първанова ще бъде преизбран за лидер на АБВ. Според него това би било действие повече "за измиване на очи" от създалата се ситуация, отколкото истинско оттегляне.