Станишев обясни на Борисов какво означава лов на вещици
Станишев обясни на Борисов какво означава лов на вещици / снимка: Sofia Photo Agency
Станишев: Борисов не знае откъде идва изразът „Лов на вещици"
21843
Станишев: Борисов не знае откъде идва изразът „Лов на вещици"
  • Станишев: Борисов не знае откъде идва изразът „Лов на вещици"

Народното събрание възложи на Сметната палата да направи финансов одит на предишния Министерски съвет. Идеята на ГЕРБ беше подкрепена в парламента от всички парламентарни групи, включително БСП и ДПС.

Премиерът Бойко Борисов очевидно не знае от къде идва израза "лов на вещици", заяви бившият министър-председател Сергей Станишев след гласуването. Във вторник Станишев предупреди, че ГЕРБ провежда политическа чистка, която нарече "лов на вещици". Според Борисов така Станишев сам дава определение за министрите си, че са вещици. "Щe ловим вещици и ще ги даваме на правосъдието, за да възтържествува правдата", посочи в сряда премиерът.

"Доколкото проследих екстравагантните му изказвания, които сигурно привличат медийно внимание, очевидно не знае откъде идва лов на вещици", каза Станишев. "То идва от периода след Реформацията, когато хиляди невинни хора, най-вече жени, в това време са били несправедливо обвинявани и изгаряни на клади. Лов на вещици идва оттам като определение за несправедливо обвиняване на някого. И то се употребява и през 20 век, като се отнася до политически разследвания и чистки", обясни задочно бившият премиер на своя наследник и допълни: "Така че, бих могъл да информирам министър-председателя, все пак съм историк".