Станишев изнесъл неправомерно от МС доклад на ДАНС
Станишев изнесъл неправомерно от МС доклад на ДАНС / Sofia Photo Agency
Станишев изнесъл неправомерно от МС доклад на ДАНС
22830
Станишев изнесъл неправомерно от МС доклад на ДАНС
  • Станишев изнесъл неправомерно от МС доклад на ДАНС

Секретен доклад на държавна агенция „Национална сигурност" е бил изнесен неправомерно от Министерски съвет от бившия премиер Сергей Станишев. Това съобщи на извънредна пресконференция министър-председателят Бойко Борисов.  По думите му документът бил "за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация". Преди ден Алексей Петров е отишъл при него в качеството си на гражданин и му е дал екземпляра на доклада, който е бил в Станишев. Според Бойко Борисов изнасянето на документа от бившия премиер е било с цел да бъдат предупредени лица и кръгове, споменати в него. 

Докладът е бил изработен в пет екземпляра. През октомври миналата година те са изпратени на премиера, президента, главния прокурор, председателя на Народното събрание и един остава в агенцията. Единствено Сергей Станишев не е върнал обратно в ДАНС своя екземпляр, обясни премиерът Борисов: 

Бойко Борисов: „От самите притежатели на доклада бива давано да се чете и съответно да се предупредят тези лица и кръгове. Когато това лице е министър-председател на Републиката, аз не знам какъв коментар трябва да направя. Някой е взел сигурно пари за тази работа, за да ги предупреди тези кръгове и лица. Изводът ми е, че Станишев е създал ДАНС като политическа полиция. Самият господин Петров го има вътре в този доклад, а той се намира в неговите ръце. Да не говорим, че по този материал прокурорите работят, а от кабинета на министър-председателя това, за което те проверяват, то вече се знае. Е, как ще ги хванат? Аз мисля, че относно проверката и относно резултатите и изводите от нея трябва да ги съобщи главният прокурор. Ако той и сега не потърси необходимата отговорност от тези, които са допускали да правят тези неща, никой няма да ни вярва и за в бъдеще. Съдържанието на доклада не е ваша работа".

Във в. „Галерия" беше публикуван част от доклад, в който фигурират псевдонимите на министри, разработвани за корупция.