Среднощен скандал около столичната чистота
Среднощен скандал около столичната чистота / Снимка: МС и БГНЕС
Среднощен скандал се разигра около столичната чистота
18759
Среднощен скандал се разигра около столичната чистота
  • Среднощен скандал се разигра около столичната чистота

Невероятен среднощен скандал предизвика опитът на премиера Сергей Станишев да провери как създаденият от него Кризисен щаб ръководи почистването София. Около 30-тина общински съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ го причакаха пред църквата „Св. Георги” и го посрещнаха с виковете „Мафия!” и „Циркаджия”, защото „върна” в сметопочистването фирма „Новера”. В началото на март Столичната община прекрати договора си с нея. Премиерът Станишев обясни повторното включване на „Новера” в чистенето на столицата ни с недостига на ресурс у другите фирми. Той определи заканата на кмета Бойко Борисов да обжалва по съдебен път решенето на кабинета за обявяването на криза в столицата като политически мотивирана.  

 

Ето какво се разигра снощи в района на "Петте кьошета" в София между 22 и 23 часа:

 

„Приготвили сме декларация. Такава палячовщина, глупост и демонстрация на сила в един такъв изключително труден момент за целия свят е просто нелеп. Това ще Ви изиграе изключително лоша шега”, обърнаха се към премиера събралите се общински съветници.

 

„Мисля, че всички виждат, че в София има проблем, който е свързан с почистването на града и ще помоля господата от ГЕРБ и от ДСБ и СДС да не вдигат шум, за да мога да ви кажа, след това ще се видя с тях”, помоли Станишев.

 

„Вие в момента си подливате вода жестоко. Ако правителството имаше пари, защо не ги даде на общината, за да поеме тя функциите си. А защо не платиха за балите – 30 милиона отидоха за балите. Комунизмът се завръща в последните Ви минути по такъв нелеп начин, че ме е срам. По-нагло управление от това не е имало”, продължиха събралите се съветници от ГЕРБ, СДС и ДСБ, които крещяха: „Оставка!”.

 

Среднощен скандал около столичната чистота
netinfo
„Недоумявам защо е тази истерия, защото проблемите на столицата нямат политически цвят”, чудеше се Станишев, когато от тълпата се чу: „Скоро не сме карали трамвай, г-н министър-председател. Ръчката наляво-надясно”.

 

„Мен не ме интересува нито Вълка, нито зайци, нито тикви, нито репи, нито други. Важното е да се почисти добре столицата”, подчерта премиерът, който получи ироничен съвет: „Да не пипнете някой вирус тук. Обстановката е епидемиологична. Много е страшно”.

 

„Не искам да политизирам проблема. Твърдението, че столицата никога не е била толкова чиста, колкото е сега, е политизиране. Тогава заваля сняг, който скри боклуците”, обясняваше Станишев на фона на скандиране: „Новера! Новера”. „Всички тези подвиквалия за „Новера” – извинявайте, но не аз съм сключвал договор с фирмата”, каза министър-председателят.

 

На въпрос дали за премиера са обидни тези подвикванаия, той отговори: „Аз съм свикнал на много неща. Ще изтърпя и това. Важното е да се чисти столицата”.