Според данните на „Трансперънси” по корупция сме на нивото от 2002-а
Според данните на „Трансперънси” по корупция сме на нивото от 2002-а / Sofia Photo Agency

Според данните за корупцията, изнесени от „Трансперънси интернешънъл” за 2008 г., България е изравнила индекса си с този от 2002 г. Това каза в предаването „Седмицата” по Дарик Николай Георгиев – директор на главния инспекторат към МС и секретар на правителствената комисия за противодействие и превенция на корупцията.

Георгиев подчерта, че неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл” измерва усещането на гражданите на страната по отношение на корупцията във всички 180 държави, които изследва. По думите му „на практика това не е реалната корупция”.

Според друга социологическа методология, използвана от „Коалиция 2000” – измерване броя на дадените подкупи и намерението да бъде даден подкуп – за България индексът сочи все по-малка корумпираност през годините. Според Николай Георгиев това социологическо изследване дава по-точна картина за състоянието на корумпираност в държавата.

На първо място в борбата с корупцията стои проблемът, обществото да реши да не дава пари за това, което му се полага по ред. Би трябвало да се прави превенция още в училище, за да се изкорени това явление, посочи той. Според Николай Георгиев в цял свят има хора, които взимат и които предлагат, но когато хванат провинил се в корупция, обществото смята, че органите са си свършили работата, а у нас при тези случаи хората се оплакват колко сме корумпирани.

Конфликтът на интереси не е корупция, той е на ръба, затова е трудно да бъдат заловени хора по високите етажи на властта, уточни той.

Цялото интервю с Николай Георгиев четете тук.