Спецагент на ЦРУ проговори за Дарик
Спецагент на ЦРУ проговори за Дарик / netinfo

„Осама бин Ладен не трябва да бъде заловен, а убит”. Това заяви в екслузивно интервю за Дарик радио и единствено за българска медия Майкъл Шеуер, бивш завеждащ звено в ЦРУ, занимаващо се с Осама бин Ладен.

Шеуер разкрива как ЦРУ е имала възможност да залови на няколко пъти Осама бин Ладен, но всички възможности се провалят. Изнервен, Шеуер напуска ЦРУ през 2004 година. Три години по-късно е споменат поименно във видеозапис на Бин Ладен.

Ето и малко предистория:

1996 година. Ленгли, щата Вирджиния. Главните квартири на ЦРУ.

Създава се специално звено, което – за първи път в историята на американското разузнаване – разработва само един човек. Това е Осама бин Ладен.

Звеното е управлявано от Майкъл Шеуер – господин с отлична кариера в Централното разузнавателно управление. Човек, на който може да се разчита.

2004 година. Лондон. Главните квартира на вестник Гардиън.

Журналисти от вестника разкриват, че авторът на току-що издадената книга "Imperial Hibrus", подписал се като "Анонимен", е човек от ЦРУ, свързан пряко с преследването на Бин Ладен. Името му е Майкъл Шеуер.

Интересът към книгата е разбираем – не всеки ден активен служител на ЦРУ публикува шокиращи разкрития за възможностите бин Ладен да бъде заловен, заплахите Америка да бъде нападната с ядрено оръжие и работата на администрацията на Клинтън и Буш.

Цялото интервю на Константин Вълков с Майкъл Шеуер можете да чуете в предаването „Седмицата” по Дарик радио