Спасиха вековен кипарис от задушаваща смърт
Спасиха вековен кипарис от задушаваща смърт / снимка: Нова телевизия

След намеса на турист, дървото, което беше задушено в найлон от несебърски ресторантьор, вече е спасено.

Целта на арт инсталацията била да не падат иглички от вековния кипарис върху масите на заведението му, което се намира на Южния плаж в Несебър. Това съобщи, чрез социалната мрежа авторът на сигнала - Любомир Божинов.

Бизнесмен уви вековен кипарис в найлон, защото му пречел

„Благодаря на всички които взеха отношение и се възмутиха от „опакованото” дърво”, пише в профила си във Facebook той. Найлонът е свален днес и дървото вече диша свободно. Все още се издирва „ранният Кристо”, който го е покрил. Божинов обаче сигнализира и за много други случаи в Несебър, при които се унищожават дървета.

Той е турист, който няколко пъти годишно посещава Несебър. Тази година се е посветил на мисията да снима и алармира за унищожаването на дървета в града и в Слънчев бряг.

„Друга мутра пък има връзки с благоустрояването. По същия механизъм там вземат гениалното решение да циментират тротоарите до стъблото. Стволът е стегнат в каменна прегръдка, няма от къде да проникне влага и за две три години изсъхва. Налице е основателна причина да бъде отсечено. Ако случайно оцелее се прилага номера с кастренето”, пише Божинов във Facebook.