Спасиха от наводнение силистренско село, язовир „Ивайловград” преля
Спасиха от наводнение силистренско село, язовир „Ивайловград” преля / снимки: Impact Press Group, архив

С надграждане с инертни материали на застрашен участък на защитна дига край силистренското село Босна е предотвратено наводняване на селото, съобщи кметът на Ситовската община на област Силистра Николай Неделчев. Босна е в низина и при обилни дъждове се стича вода от наклонените терени.

Кални наноси от обилните дъждове затрудняват движението по пътищата в Силистренска област, предупреждават от Областното пътно управление. Заради кални наноси е затруднено движението в нисък участък преди силистренското село Срацимир по второкласния път от Силистра за Добрич. Кални наноси има и по пътищата между селата Професор Иширково и Брадвари, Кайнарджа и Добруджанка, Правда, Руйно и Зли дол.

В различни пътни участъци има големи локви. На пътните платна е извлечена трошена настилка от „банкетите” на пътищата. Установени са и увреждания по пътища, които сега се ремонтират по различни програми - слягания, подкопани пътни платна.

По данни от метеорологичната обсерватория в Силистра падналите валежи в Крайдунавска Добруджа през последното денонощие са между 4,6 и 14,5 л/кв.м. Най-обилен е валежът в Тутраканската община - 14,5 л/кв.м. Има информация за дребна градушка в отделни селища, но не се съобщава за щети, посочва БТА.

Спасиха от наводнение силистренско село язовир Ивайловград преля
netinfo

Прогнозата на НИМХ за очаквано повишение на нивото на р. Марица в долното течение е доста по-оптимистична днес. В критичната зона при Харманли, по данни от 5.00 ч. сутринта, нивото е 235 см и ще остане под максималните нива, достигнати през февруари, съобщиха от областната администрация в Хасково. Нивото на р. Харманлийска е без изменение - 210 см.

В резултат на проливния дъжд язовир „Ивайловград” e преливал към 6.30 ч. сутринта. В момента работят две турбини и преливането е насочено през двата странични преливника с около 220 куб.м/сек.

Край Симеоновград е паднала скала на 500 м от града - по пътя за Хасково, която незабавно е била отстранена от екипи на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Селата Меден бук и Коново в община Ивайловград са останали без електрозахранване. Аварийни екипи са на мястото и отстраняват повредата. Във всички останали общини от областта обстановката е спокойна, отбелязват от областната администрация.

Още вчера Националният институт по метеорология и хидрология при БАН предупреди за очаквани обилни валежи. Според прогнозите между 20-30 л/кв.м се очаква да достигнат количествата дъжд в Източна България днес. Жълт код е обявен в областите Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Над Западна България облачността ще се разкъса и ще намалее. В следобедните часове над планинските райони ще се развива купеста облачност и на места е възможно да превали и да прегърми. Над планините в Централна и Източна България ще е облачно и мъгливо с валежи от дъжд, на места с гръмотевици.

Подробна прогноза за времето четете на Vremeto.bg.