Соня Найденова: Докладът на ЕК дава обективен прочит на състоянието на съдебната власт
Соня Найденова: Докладът на ЕК дава обективен прочит на състоянието на съдебната власт / снимка: БГНЕС

Ще ми се да кажа, че който не работи не греши. Но мисля, че това не е нещо, което от всички наблюдатели навън би се възприело като достатъчно. Така представляващият ВСС Соня Найденова отговори защо основните критики в доклада на ЕК са към съвета.

Според нея докладът дава обективен прочит на състоянието на съдебната власт и на държавата, реформите на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност.

По думите й този документ може да послужи както на ВСС, така и на всички институции, за да обединят усилията си и да демонстрират стабилност и повишаване на доверието. Найденова посочи, че ВСС приема препоръките, които се отнасят до неговите отговорности, макар "несъмнено има още какво да се желае в тяхната работа".

Тя вярва, че в партньорство с изпълнителната и законодателната власт ще се постигне напредък и това ще бъде отчетено в следващия доклад.

По думите й препоръките касаят всички институции в държавата, а предмет на оценка не е само работата на ВСС. Найденова не отговори конкретно на въпрос дали ВСС ще си подаде оставката и посочи, че това е само един прочит на констатациите и препоръките в доклада.