Софийският университет затваря врати заради липса на пари
Софийският университет затваря врати заради липса на пари / netinfo

Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще затвори врати в края на октомври, ако правителството не увеличи средствата за Алма матер. Това стана ясно след Общото събрание на висшето училище, на което с мнозинство беше гласувана декларация на ректора проф. Боян Биолчев.

В словото си пред Общото събрание на университета проф. Биолчев призова преподавателите все пак да открият академичната година на 1 октомври. Ако до края на следващия месец, когато според него ще е готова рамката на бюджет 2008, не се получат ясни гаранции, че държавната субсидия ще е в по-голям размер отколкото тази година, той призова вратите на университета да се затворят:

„Ние просто сме изправени пред невъзможност да изпълняваме нашите задължения така, както това се налага в ЕС”, каза още Биолчев.

В днешната декларация на Общото събрание е записано искането от догодина да се изплаща 100 процента държавната субсидия на висшите училища, а не както досега - 90 на сто. Освен това университетските преподаватели настояват двойно да се увеличи издръжката на един студент. Проф. Боян Биолчев поиска бюджетът на Софийския университет за 2008 година да е в размер на 51 милиона лева.