Софийският градски съд остави в ареста Октай Енимехмедов
Софийският градски съд остави в ареста Октай Енимехмедов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съдът остави в ареста Октай Енимехмедов
60872
Съдът остави в ареста Октай Енимехмедов
  • Съдът остави в ареста Октай Енимехмедов

Софийският градски съд остави в ареста Октай Енимехмедов - мъжът, който заплаши с пистолет почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. По този начин се потвърждава решението на Районния съд от миналата седмица.

Съдът прецени, че постъпката на Октай е била особено дръзка и с висока степен на обществена опасност и затова той трябва да остане лишен от свобода на този етап.

Енимехмедов отново нарече магистратите народни представители и помоли да бъде пуснат под домашен арест, за да има възможност да завърши образованието си. Той каза, че не счита себе си за заплаха за обществото и вярва в бъдещето на България.

Съдът обаче се съобрази с доводите на прокурор Илиян Точев, който настоя за постоянния арест на Енимехмедов. „Това лице според мен е със завишена степен на обществена опасност, която изхожда от предишните осъждания, които не са изиграли явно своята роля. Ако за някой това е нормално поведение - окей, но за Наказателния кодекс не е”, обясни той.

Софийският градски съд остави в ареста Октай Енимехмедов
netinfo

Магистратите прецениха и че Октай може да извърши ново престъпление, ако бъде пуснат на свобода. На 22 януари 2013 г. Софийският районен съд остави в ареста Енимехмедов, като му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Енимехмедов е обвинен в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост.

По време на VIII-та Национална конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Няколко дни след заплахата срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, ръководството на НСО уволни двама служители, а шестима други бяха наказани. Тогава началникът на авангарда на конференцията на ДПС полк. Георги Райков заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си. Тогава той разказа, че преди конференцията на ДПС е изисквал от ръководството на НСО пълни мерки, но са му били отказани.