Снемат имунитета на двама депутати от ДПС
Снемат имунитета на двама депутати от ДПС / www.dps.bg
Снемат имунитета на двама депутати от ДПС
23388
Снемат имунитета на двама депутати от ДПС
  • Снемат имунитета на двама депутати от ДПС

Главният прокурор на Република България Борис Велчев внесе в 41-то Народно събрание предложение за снемане на депутатския имунитет на народните представители от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков, съобщиха от Върховната касационна прокуратура. Двамата депутати ще се разследват заради договор за обществена поръчка с пари на „Публични инвестиционни проекти" ЕАД, сключен от Митхат Табаков като кмет на общината Дулово и фирмата на Гюнай Сефер „Гелиг" ЕООД за изграждане и ремонт на 7 км път между Силистра и Шумен. Табаков ще се разследва и за подкупи в размер на над 1 300 000 лв., както и за 28 млн. лв., отпуснати по европроекти за изграждане на водопроводна и канализационна мрежа на Дулово.

Според документите, внесени от главния прокурор по предложение на Софийската градска прокуратура, Гюнай Сефер ще бъде разследван за документна измама, тъй като в периода от 16 октомври 2006 г. до 28 ноември 2006 г., в Дулово в съучастие като съизвършител с другия депутат Митхат Табаков и Росица Милчева, чрез използването на документи с невярно съдържание е получил без правно основание сумата от 373 723,87 лева от „Публични инвестиционни проекти" ЕАД с намерение противозаконно да я присвои, което е престъпление в особено големи размери и представлява особено тежък случай, а деянията са извършени при условията на продължавано престъпление.

Митхат Табаков ще бъде разследван за това, че чрез фалшивите документи съзнателно е дал възможност на фирма „Гелиг" ЕООД с управител Гюнай Сефер да получи без правно основание тези пари, което също е особено тежко престъпление в особено големи размери. Табаков ще се разследва още и за това, че в периода от 1 ноември 2005 г. до 6 декември 2005 г., в Дулово в съучастие като съизвършител със Зекир Дьонмез (гражданин на Турция) и Росица Милчева, чрез съставянето на документи с невярно съдържание съзнателно е дал възможност на „Булмекс" ЕООД с управител Зекир Дьонмез да получи без правно основание сумата от 356 661,96 лева от „Публични инвестиционни проекти" ЕАД, както и за престъпление по служба, като кмет на Дулово Митхат Табаков е превишил правата си с цел да набави за „Булмекс" ООД имотна облага и от това са настъпили значителни вредни последици за „Публични инвестиционни проекти" ЕАД.

Установено е, че са отчетени и заплатени голям обем от строително-ремонтни работи, които реално не са извършени и е нарушена процедурата по ЗОП и Наредбата за малки обществени поръчки. Табаков като кмет, освен това, в продължение на четири години в периода декември 2004 г. - декември 2008 г. е получавал подкупи от различни лица общо в размер на 1 366 663 лева, за да извърши или не извърши действия по служба. Парите са внасяни в лични разплащателни сметки на Табаков и той не ги е декларирал пред Сметната палата. По случая се работи от 15 април 2009 г. Табаков ще се разследва и по друго наказателно производство - за престъпление по служба, като кмет е превишил правата си с цел да облагодетелства и фирма „Джеми" ООД. По второто дело срещу Табаков се разследва и за обявена обществена поръчка за „Инженеринг на водопроводна мрежа и строително-монтажни работи на канализационната мрежа" на Дулово, финансирана по програма на Европейския съюз на стойност 28 876 258 лв., без ДДС.

Гюнай Сефер и Митхат Табаков са дали съгласието си защитата им като народни представители да бъде снета, съобщи в парламента заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.