Служители на Калотина спряха пратка със скиминги и опасни хапчета
Служители на Калотина спряха пратка със скиминги и опасни хапчета / снимка: Агенция „Митници”

Митничари на пункт Калотина заловиха пратка с опасни хапчета за отслабване и скиминг устройства.

По време на щателна митническа проверка на автобус, пътуващ по редовна линия България - Испания, служителите забелязали захвърлено черно яке, което никой от пътниците не припознавал за свое. От подплатата на дрехата служителите извадили  осем скимиг устройства с батерии и камери, както и шест броя кабели и изход и вход USB.

Малко по-рано на „Входящо трасе” на пункта митническите служители проверили и стоката, превозвана от товарен автомобил, управляван от сръбски гражданин. В товарното помещение митничарите намерили кашони, съдържащи прозрачни капсули със светлобежово прахообразно вещество. Стоката не е фигурирала в документите, които са представени пред митническите органи.

В част от кашоните митничарите открили и блистери със зелени желатинови капсули. И на двете субстанции е направен химически анализ, пробите и от двете вещества показали, че всички капсули съдържат веществото Sibutramin. Веществото се използва за намаляване на телесното тегло, но единствено под лекарски надзор, тъй като в по големи количества крие опасност за здравето.