Следващият парламент: Реформаторският блок с място в залата, „Атака” - вън
Следващият парламент: Реформаторският блок с място в залата, „Атака” - вън / снимка: Sofia Photo Agency

Ако изборите са днес, 21,4 на сто от хората биха гласували за БСП, 18,1% за ГЕРБ, 6,7% за Реформаторския блок, 5,9% за ДПС, а 2,4% за „Атака”. Това показва изследване на „Галъп”, проведено в периода 31 октомври - 7 ноември сред 1012 души, предаде БГНЕС.

Съотношението между електоралните нагласи на основните партии се запазва. Силите на БСП и ГЕРБ изглеждат сходни. Постепенно расте разпознаваемостта на политическата формация на Николай Бареков. През този месец 1,6% заявяват, че биха гласували за нея в открит въпрос. Изрични въпроси, обаче, показват, че потенциалът на новата формация хипотетично би могъл да достигне и до една десета от избирателите, подобен е потенциалът и при Реформаторския блок.

По въпроса накъде върви България повече от 70% от българите са песимистично настроени. От Галъп посочват, че ако в идния месец, това се окаже тенденция, ще бъдем свидетели на стойности, които не са познати от 90-те години насам.

Почти безпрецедентна е ситуацията и при президента - доверието в институцията спада до нива от 30%, а недоверието стига близо 60%. Това е ситуация, която не се помни много отдавна, каза социологът Първан Симеонов. Допълнително се „отваря ножицата” и при правителството, където съотношението доверие - недоверие е 26% към 65%.


Сходни процеси се наблюдават и при доверието в голяма част от политическите личности - от различни политически сили, но най-вече от средите на управляващите. Взаимните атаки между лагерите в политическия елит водят до ниско доверие в основни институции, а в същото време поставят на риск и популярността на целия политически елит.