Слави Трифонов няма да се кандидатира за президент
Слави Трифонов няма да се кандидатира за президент / БГНЕС, архив

Слави Трифонов няма да се кандидатира за президент. Това обяви самият той в интервю пред bTV.  Така Трифонов сложи край на продължаващите месеци спекулации, че инициираният от шоуто му референдум ще е само стъпка към влизането му в битката за поста на държавния глава.

Той отказа да коментира съдържанието на въпросите в допитването, като заяви, че в случая важното е хората да бъдат питани, а собствената му позиция ще стане ясна в деня на гласуването.

Преди дни поведението на сценарист в шоуто на Трифонов предизвика полемика за свободата на словото и нейните граници. Филип Станев скъса снимка на държавния глава Росен Плевнелиев в знак на несъгласие с президентското решение да се допита до Конституционния съд за въпросите на шоуто, които бяха предложени за референдума.

Парламентът прие инициирания от "Шоуто на Слави" референдум

На 12 май парламентът прие да се проведе допитването. Две седмици по-късно президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд заради три от въпросите.

Плевнелиев сезира КС за част от въпросите от референдума на Слави Трифонов

Държавният глава търси мнение по питанията да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управление да се избират мажоритарно.

Плевнелиев разкритикува решението за референдума на "Шоуто на Слави"

В мотивите си Плевнелиев посочва, че винаги е подкрепял допитването до народа, но това не може да става без да се зачита Конституцията. В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея, се казва още в позицията на президента.

Въпрос за референдума на "Шоуто на Слави" изисква свикване на ВНС

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев изрази мнение пред Дарик, че по въпроса дали броят на народните избраници да се намали наполовина се изисква свикване на Велико народно събрание, а питането, касаещо полицейските шефове, също е спорно.