Слагат баркодове на лекарствата срещу фалшифициране
Слагат баркодове на лекарствата срещу фалшифициране / снимка: www.sxc.hu
Слагат баркодове на лекарствата срещу фалшифициране
52799
Слагат баркодове на лекарствата срещу фалшифициране
  • Слагат баркодове на лекарствата срещу фалшифициране

Специални баркодове ще бъдат поставяни на лекарствата, които най-често се фалшифицират. Общата европейска система за проследяване на лекарствата трябва да стане факт през 2015 г., като промяната ще е за сметка на производителите и няма да оскъпи медикаментите, успокояват специалистите.

Баркодовете ще се поставят на лекарства, за които се предполага, че биха могли да бъдат фалшифицирани, като за целта аптеките ще трябва да променят изцяло софтуера, с който работят, уточни Илко Гетов, преподавател във Факултета по фармация на Медицинския университет в София. "Когато лекарството отиде в аптеката, фармацевтът ще валидира опаковката и ще се знае, че тя е отпусната в България, в град Х на еди кой си пациент. У нас е малък пазарът, има единични случаи на фалшифицирани лекарства, обикновено това са на местни производители", поясни Гетов.

От юни пациентите вече ще могат да подават сигнали до Агенцията по лекарствата за нежелани реакции и странични ефекти на медикаментите. При натрупването на идентични сигнали за даден медикамент, агенцията може да изиска допълнителни проверки за безопасността на препарата.

Фалшивите лекарства идват най-често от Индия, Китай и Пакистан. Като най- срещаното менте е това на известен препарат за подобряване на потентността.

В световен мащаб най-засегнати от фалшиви лекарства са Великобритания и Германия.