Синдикатите искат отмяна на Наредбата за регулиране на средствата за работна заплата
Синдикатите искат отмяна на Наредбата за регулиране на средствата за работна заплата / netinfo

Синдикатите продължават да настояват за отмяна на Наредбата за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията с над 50% държавно и общинско участие, въпреки че вече е започнала финансовата година.

Това каза в предаването на Дарик радио „Кой Говори” Валентин Никифоров – председател на Националния стачен комитет на КНСБ. Синдикатите организират протест пред сградата на Министерския съвет.

Ето какво още каза Никифоров за Дарик:

Категорично заявяваме днес позицията, че ако не бъдем чути на протестната акция от железничари, миньори, енергетици, градски транспорт и всички други те ще предприемат други действия по закона за уреждане на колективните трудови спадове или това е законът за стачките.

Т.е. предстои стачка. В кои отрасли, кои предприятия са готови за стачка и от кога.

Процедурата за ефективна стачка течеше в „Топлофикация”. Вчера бе подписано споразумение с 20% увеличение на работните заплати от 1 януари, 15% - от 1 юли, 15% - от 1 октомври.

Реално там има повишение, но процедурата и стачната готовност е запазена, ако не се изпълнят тези поети ангажименти.

Тази година подобна наредба не действа, а вие искате изрично Министерският съвет да обяви, че няма да приеме отново такава наредба, така ли?

Да. Защото се обсъжда по-мек вариант. Това е информацията, която изтече преди великденските празници. Ние не приемаме такава регулация, защото цената на труда по същия начин трябва свободно да се договаря.