Шофьорът, убил две деца край Лесидрен, остава в ареста
Шофьорът, убил две деца край Лесидрен, остава в ареста / Thinkstock/Getty Images

Шофьорът, причинил смъртта на две деца при гонка край Лесидрен, остава в ареста.

Най-тежката мярка "задържане под стража", която бе наложена на Филип Маринов от Окръжния съд в Ловеч, днес беше потвърдена и от Великотърновския апелативен съд. Магистратите се обосноваха, че разследването е в начален етап и има вероятност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, както и да попречи на обективното изясняване на фактите.

"Макар и деянието да е по непредпазливост, то е с висока степен на обществена опасност", мотивира се съдебният състав с председател Лидия Чобанова.

Апелативният съд наложи глоба от 200 лева на адвокат Владимир Маринов, който трябваше да защитава обвиняемия Михайлов, но не дойде тази сутрин на заседанието. Според съда той не се е явил без уважителни причини и не е уведомил за това предварително. Затова ловешкият адвокат беше глобен, а на негово място беше назначен служебен защитник от Велико Търново.

Така в 14,00 ч. магистратите заседаваха повторно, като обвиняемият беше представляван от адвокат Диан Попов. Той пледира да бъде наложена мярка за неотклонение „подписка" или в краен случай - домашен арест. "Вината на Михайлов не е доказана напълно. Термин "гонка" в наказателното право няма. Не е изяснено с каква скорост е шофирал. Не е налице нито една предпоставка за вземане на най-тежката мярка", каза пред съда адвокат Попов. Той изтъкна и чистото съдебно минало на своя клиент.

Представителят на апелативната прокуратура във Велико Търново Стоян Вараджаков пък посочи, че по случая са назначени съдебно-технически експертизи, които предстои да изяснят подробностите около пътната трагедия край Лесидрен.

Филип Михайлов е обвиняем за смъртта на 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов, както и за причиняване на телесна повреда на 15-годишната Петя Божкова.

При инцидент, станал на 11 август, 28-годишният шофьор е прегазил децата с лек автомобил "Ауди" при нерегламентирано състезание с друг лек автомобил.