Шофьорите в София най-често превишават скоростта
Шофьорите в София най-често превишават скоростта / снимки: Sofia Photo Agency, архив

12 680 нарушения на правилата за движение по пътищата са регистрирани след полицейска операция за контрол на водачи на МПС, управляващи с по-висока от максимално разрешената за движение скорост, съобщиха от МВР.

Акцията е по инициатива на Европейската организация на службите на пътна полиция (TISPOL) и се проведе на територията на цялата страна от 20 до 26 август.

2158 от нарушителите са засечени от пътните полицаи, а 10 522 - от автоматични технически средства. Броят на установените нарушения е с 1914 повече, отколкото при проведената аналогична полицейска операция през април.

Според анализа на експертите, две са причините за това - увеличеният брой на автоматизираните технически средства по основните направления на Републиканската пътна мрежа и засиленият трафик от български и чуждестранни превозни средства в разгара на активния летен туристически сезон.

Най-много нарушения на скоростта са отчетени в София - 2204, следвани от Плевен - 1492, Благоевград - 1055 и Кюстендил - 614.

Шофьорите в София найчесто превишават скоростта
netinfo


„С провеждането на полицейската операция във всички страни членки на Европейския съюз по едно и също време, TISPOL си поставя две цели. От една страна - подобряване на безопасността на движението и повишаване ефективността на мерките за ограничаване на нарушенията и пътнотранспортните произшествия, а от друга - превантивен ефект и положително въздействие върху поведението на водачите”, поясняват от МВР.