Сградата на НХА няма да се бута
Сградата на НХА няма да се бута / снимка: Sofia Photo Agency

Проектът за нова сграда на Националната художествена академия не предвижда бутане на сегашното здание откъм бул. „Васил Левски”, тъй като е паметник на културата.

Не се предвиждат и офиси за българските евродепутати в бъдещата сграда на художниците. Това категорично каза за Дарик радио зам.-ректорът на Академията Христо Стайков по повод публикация в днешен ежедневник. Ето какво още допълни заместник ректорът пред Дарик.

„Няма да се бута никаква светиня. Тя е паметник на културата и си остава непокътната. Постройката, която ще бъде премахната и ще се строи нова е друга сграда, от лявата страна, тъй като тя е много стара и разнебитена и няма да издържи на напрежението, на товарите.

Изследванията показаха, че тя трябва да бъде укрепена, да бъде направена и за да стане това трябва да бъде съборена и след това ще бъде построена на ново".

Ще има ли нова остъклена сграда с офиси за евродепутатите?

"Това е пълна измислица. Ремонтът цели да се съберат всички специалности, които са 18 на брой, пръснати на четири места”.

Какво още казаха от ръководството на Националната художествена академия по темата, може да научите в "Дарик кафе" утре сутрин.