Сергей Станишев е новият стар лидер на БСП
Сергей Станишев е новият стар лидер на БСП / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Георги Първанов
53611
Георги Първанов
Георги Кадиев
Сергей Станишев
  • Георги Първанов
  • Георги Кадиев
  • Сергей Станишев

Сергей Станишев остана лидер на социалистите. Цяла нощ делегатите на 48-ия Конгрес на БСП гласуваха и в крайна сметка той спечели срещу опонента си Георги Кадиев с подкрепата на 77% от гласувалите. Основният опонент на сегашния лидер беше президентът Георги Първанов, но той си направи самоотвод, като посочи, че форумът не е готов за промяната, за която той настоява. Преди това Първанов отправи доста критики към Станишев и го обвини, че е „запушил партията".

Още на форума предишния ден Георги Първанов остро разкритикува лидера на социалистите Сергей Станишев и го упрекна, че не носи добавена стойност на партията. По тази причина той настоя в партията да се предприеме кардинална промяна. По-късно обаче по време на закрита част от конгреса Първанов си направи отвод и пред делегатите обясни, че за него това е личен 4 февруари. На тази дата през 1997 г. Първанов и Николай Добрев върнаха мандата за съставяне на правителство на президента Петър Стоянов след дни на масови улични протести срещу управлението на Жан Виденов. Пред журналистите той беше лаконичен за решението си: „Очевидно, че конгресът не е готов за такава промяна".

Сергей Станишев е новият стар лидер на БСП
netinfo

Голяма част от номинираните за поста лидер на БСП също си направиха отвод и така в крайна сметка един срещу друг се изправиха Сергей Станишев и Георги Кадиев. В късните часове на нощта те и Георги Първанов дадоха своя вот. „Аз казах и на закритото заседание, че не разглеждам партията като бутилка, а себе си като тапа от шампанско. Важна е политиката, важното е кой как се държи оттук нататък", каза Станишев.

Според Георги Кадиев е крайно време „не лагерът на Станишев, не лагера на Първанов, не лагера на Овчаров, не лагера някой друг да определя дневния ред".

„Изборът е наистина лесен, изборът за лидер е още по-лесен - между двама души, не е никак трудно", коментира Първанов.

77% от делегатите на конгреса са решили Станишев да остане начело на партията. Кадиев обяви, че ако бъде поканен за член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, няма да участва. Ще остане обикновен член на съвета.

В заключителното си слово пък Станишев призна, че все още има напрежение в партията, но той няма да търси реваншизъм: „Това, което се случи през последните месеци, нанесе рани, създаде разделителни линии. Това ще трябва да лекуваме. Ние трябва да забравим разменените обиди и обвинения, защото имаме отговорности, които са далеч над тях".

Конгресът реши още съставът на Националния съвет да бъде със 111 души, които бяха избрани с явно гласуване, а 70 души влязоха в него по право. Депутатът Мая Манолова (на снимката) беше избрана за председател на общопартийната контролна комисия.

Сергей Станишев е новият стар лидер на БСП
netinfo