СДВР прави вътрешна проверка за убит младеж
СДВР прави вътрешна проверка за убит младеж / снимка: Sofia Photo Agency, архив
СДВР прави вътрешна проверка за убит младеж
31005
СДВР прави вътрешна проверка за убит младеж
  • СДВР прави вътрешна проверка за убит младеж

Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Валери Йорданов е разпоредил вътрешна проверка след случая със смъртта на 24-годишния Боби Райнов. Това обяви в кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му първоначалните данни сочели, че полицията е реагирала адекватно на побоя на 4 юли в столичния квартал "Овча купел", при който група роми влезли в разпра с Райнов.

Според родителите на загиналия по време на сблъсъка са присъствали служители на МВР, които безучастно са наблюдавали случващото се. В четвъртък вечер десетки хора се събраха пред сградата на Народното събрание заради убийството на младежа. Цветанов заяви, че извършителите са задържани.

По време на парламентарния контрол депутатът от БСП Милена Христова разкри за друг случай на побой от края на юни. По думите й при полицейска акция за издирване на криминално проявен в "Захарна фабрика" полицията употребила неправомерно сила.

"Всеки, който е извършил престъпление, трябва да си понесе последиците съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс, независимо кой е и какъв е. Не може служители на МВР да нахлуват в нечий дом и да бият наред. Говорим за хора, които не са криминално проявени. Как си представяте, че група хора, които не са въоръжени, са заплаха за въоръжени и маскирани служители на реда", заяви Христова.

"На 23 юни, при пристигането на служителите на МВР около 21,30 часа, лица, посетители на заведението, са направили опит да осуетят проверката, оказана е съпротива, като същите са започнали да се струпват около заведението и да обиждат полицейските служители, което, с оглед на запазването на живота на служителите, е наложило използването на физическа сила. При изпълнение на служебните си задължения служителите на МВР са физически неприкосновени и се ползват с особена закрила от закона", поясни Цветанов.