СДС иска премиерът да спре цирка с бонусите
СДС иска премиерът да спре цирка с бонусите / DarikNews.bg, Кюстендил

Министерствата продължават да крият какви бонуси са раздавани, отказват да спазват закона за достъп до информация и ще отговарят пред съда, това заяви на изнесено заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС в Кюстендил депутатът д-р Ваньо Шарков.

В отчетите на министерствата за изпълнение на бюджета за 2011 г. има "стряскащи" цифри за раздадено допълнително материално стимулиране. Министерството на финансите – 55 085 865 лв., Министерството  на икономиката, енергетиката и туризма - 4 274 312 лв., Министерски съвет -  4 254 430 лв.,МВР - 20 058 798 лв., Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - 2 453 426 лв./ към септември 2011 г./. В здравеопазването са раздадени почти 10 000 000 лв., от които 2 500 000 лв. за награди.

От СДС припомниха, че вече са внесли законопроект за изменение на Закона за администрацията, с който предлагат всички допълнителни възнаграждения по длъжности да се качват на административния регистър, който поддържа Министерският съвет на всяко тримесечие.

"СДС настоява този цирк да спре, министър-председателят да каже цялата истина и да не се крие зад министрите си”, заяви д-р Ваньо Шарков.

Депутатите от СДС коментираха и задължителното свързване на касовите апарати с НАП. "Мерките, с които правителството се опитва да ограничи укриването на доходи, са на път да се окажат добре обмислена корупционна схема за милиони. Връзката на касовите апарати с НАП ще се осъществява единствено чрез мрежата, която предлага мобилен оператор.  Освен това цената на устройството струва 60 лв., а контролерът за връзка с кабелен оператор е 5 лв. Така всеки търговец ще е натоварен с допълнителни такси към телекомите. Това е удар по малкия- и среден бизнес. Това ще струва на малкия- и среден бизнес около 36 000 000 лв. на година.Така една принципно добра идея за контрол прераства в натиск върху тях. Ние предлагаме фирми, които не са по ДДС, да не влизат в този режим", заяви Мартин Димитров.