Сблъсъци с полицията на протеста на суходолци
Сблъсъци с полицията на протеста на суходолци / снимкa: Sofia Photo Agency
Напрежението в Суходол ескалира до сблъсъци между полиция и протестиращи срещу отварянето на сметището в квартала. Репортерът на Дарик Ангел Богданов също бе блъскан от полицаи, които искаха от него да се отстрани от мястото на протеста. Суходолци решиха в навечерието на Коледа да протестират пред сградата на Столичната община.

По традиция суходолци се събраха на централния площад на протест срещу отварянето на сметището. Над 100 души и тази неделя направиха опит да стигнат до депото, заобикаляйки полицейската блокада на моста по пътя към сметището. Хората пробиха полицейския кордон на едно от възвишенията по пътя към сметището край гробищата и това предизвика служителите на реда да упражнят сила.

Изпълнявайки журналистическия си ангажимент да отрази ситуацията в квартала репортерът на Дарик Ангел Богданов също усети полицейската сила. Той беше подкосен на едно коляно. Изправяйки се и задавайки въпроса към униформените дали имат заповед да спират медии получи отговор „не крещи" и „правите излишни циркове, ние си вършим работата, а вие трябва да държите журналистическата си карта на врата, за да се отличавате".

Дузина от протестиращите суходолци също осъществиха контакт от близка среща с полицаите, но до сериозен инцидент не се стигна. Междувременно два джипа с жандармеристи дойдоха като подкрепление и малко по-късно съпроводиха протестиращите по обратния път към центъра на квартала. Тук хората изразиха недоумението си така ли се изпълнява поетият от Столичната община ангажимент за граждански контрол върху сметоизвозването.

Освен това според протестиращите засиленото полицейско присъствие и недопускането им до депото се дължат на тайно извозване в сметището на радиоактивни отпадъци освен битови, като се аргументираха с това, че са забелязали автомобили на "Гражданска защита" в района на депото, които по думите на суходолци били там да мерят радиоктивния фон.