С оставката на Дянков премиерът опитвал да освободи напрежението
С оставката на Дянков премиерът опитвал да освободи напрежението / снимка: БГНЕС, архив

"Протестът е политически, защото ЕРП-тата бяха продадени от политическа партия НДСВ и тези, които трябваше да ги контролират, бяха излъчени от политически партии. Така че отговорността е чисто политическа и те няма как да се измъкнат от нея" - това каза в Плевен Ангел Джамбазки, заместник -председател на ВМРО.

Според него в момента властта се опитва да си изфалшифицира удобен противник, да извади анонимни граждански организации и лица, които няма да участват срещу тях на изборите и няма да им бъдат конкуренти. "Те се опитват да избягат от темата за своята политическа отговорност, която е на НДСВ, ДПС, БСП и на ГЕРБ, които управляват от 2006 г., когато дружествата бяха продадени". Джамбазки посочи, че на Бойко Борисов са му били нужни четири години за да осъзнае, че ДКЕВР не работи добре. "Тези хора са политически виновни и отговорни и за това протестът е политически".

Според Ангел Джамбазки премиерът Борисов, „изритвайки Дянков по този характерен за него начин, се опитва да отпуши вентила и да освободи напрежението в обществото": "Ние ще продължим да искаме анулиране на сметките, ще продължим да искаме отнемане на лицензите на ЕРП-тата и прекратяване на договорите им, защото в случая това, че уволняват Дянков го пращат да си пише книжките и дисертациите по световна макроикономика, няма да плати сметките на хората".

Заместник-председателят на ВМРО категорично заяви, че това, което управляващите трябва да направят, е да вземат лицензите на тези дружества, защото те са чудовищни нарушители на българските закони. "Те изнасят всяка стотинка, фалшифицират обществени поръчки и всеки, който се поразрови в тези документи, ще види това нещо".

Ангел Джамбазки участва в Плевен в протест срещу цените на електроенергията, организиран от ВМРО и „Атака".