президентът Румен Радев
президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
"Президентът, съгласно правомощията, които му дава Конституцията, не е следовател и не е разследващ орган", каза пред журналисти във Велинград президентът Румен Радев по повод на писмото на председателя на ВКС Лозан Панов с искане държавният глава да сформира специална комисия по случая "ЦУМ-гейт".

Прокуратурата: Твърденията на Лозан Панов са несправедливи

Държавният глава уточни, че е изпратил писмо с отговор до Панов. "В най-общи линии аз споделям тревогата на г-н Панов за състоянието на съдебната система, но в същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава в разрез с Конституцията да сформирам специална комисия за разследване на случая", каза президентът. Той отбеляза, че Лозан Панов се позовава на решение номер 25 от 1995 г. на Конституционния съд. В него е казано, че при определени политически ситуации президентът има право на извънконституционна намеса, което се изразява в писмени и устни изявления. Радев подчерта, че в случая прави точно това - устно изявление.

Без проверка по казуса "ЦУМ-гейт", реши ВСС

"Всички ние очакваме нашата съдебна система, използвайки всички органи, инструментариуми и механизми по Конституция, да докаже своята самостоятелност и независимост и да се справи с тези проблеми", каза още държавният глава. По думите му "дневният ред на България не са крамолите във ВСС".

"Ние очакваме този Съдебен съвет да бъде пример за разум, за мъдрост и за гражданска отговорност", добави Радев. Президентът обяви, че на 30 май ще свика Консултативният съвет за национална сигурност, като темата ще бъде "Рискове и заплахи за националната сигурност и необходимите мерки за нейната подкрепа".

Президентът свиква КСНС за заплахите за националната сигурност

В отговор на журналистически въпрос за идеята президентът да поеме мажоритарното райониране на страната Румен Радев посочи, че президентът няма такива правомощия. "Винаги съм казвал, че България е парламентарна република, но виждам, че някои депутати се държат все едно сме президентска република. Ако наистина го искат - нека да го кажат, ако не - да не бягат от своята отговорност", заяви държавният глава. Той добави, че президентската институция няма експертността и капацитета да реши такова райониране.
БТА