Румен Петков предупреждава ГЕРБ, че с непочтеност се изпада от политиката
Румен Петков предупреждава ГЕРБ, че с непочтеност се изпада от политиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Това е изключително непочтено към всички 700 000 граждани, които се подписаха под въпроса за референдума. Това каза пред Нова телевизия депутатът от Коалиция за България Румен Петков във връзка с решението на ГЕРБ да преформулират въпроса за референдума.

"Какво значи някой да иска смяната на въпроса. Тоест, ти казваш на 700 000 българи: вие не ни интересувате, ние ще сме тези, които ще кажем. Искра Фидосова не за първи път говори абсурди. Защо имаме Международна атомна агенция и тя казва, че това никъде в света го няма. Фидосова да отиде до Виена, там е написано с големи букви, които дори тя би могла да прочете. Главният въпрос е за стратегическото развитие на България като енергийна държава. И ако ние не отидем бързо до изграждането на втора атомна централа в Белене, това означава България да изпадне от картата и да стане зависима държава. ГЕРБ разбират провала си въобще в политиката на енергетиката и се опитват да си върнат вниманието в обществото, с непочтеност обаче се изпада от политиката", заяви Петков.

За инвеститора, който се появи за АЕЦ "Белене", Петков посочи: "Смаян съм от абсурдните твърдения на премиера Борисов за инвеститора, след като този инвеститор е бил повече от 6 месеца на този терен. Борисов казва, че тепърва ще възложи на службите да го проверяват, това е абсурд. Не може инвеститор за такъв стратегически проект да бъде проверяван 6 месеца, след като е заявил интерес да го изгради. Това правителство е единственото в света, което е в състояние да изгони американци и руснаци заедно", категоричен е Петков. "Компанията трябваше да бъде проверена през февруари. Коректната позиция на парламента е да държим на въпроса, под който хората са се подписали", подчерта още Петков, цитиран от БГНЕС.

За подслушванията Петков каза, че ръстът, който имат СРС-та през тези три години е чудовищен. "13 000 СРС, второ, имаме една трайна тенденция към изместване на резултатите от СРС. Вече не толкова хартиеният носител, колкото дискът и акаунтът са резултатът. Но 13 000 СРС, от които хартиеният носител е сведен до минимум, но 13 000 подслушвания, това значи, че в България се подслушват реално около 1 000 000 души. Една от целите е налагане на страхова психоза чрез подслушване, мачкане, газене. Резултатът от тези подслушвания е нищожен. Веществените доказателствени средства, които се внасят в съда са по-малко от 3%. По мое време СРС бяха поне два пъти по-малко. Страхът вече е факт, когато се казва: това не е за по телефона. Много граждани ползват тези думи", заяви депутатът. Това според него означава, че страховата психоза вече е факт.

За протестите на полицаите за увеличаване на заплатите им, Румен Петков каза, че този бюджет като цяло е поредната подигравка с обществото на това правителство. "2005-2009 г. техните заплати бяха увеличавани с по 5-6 % на всеки 6 месеца. Трябва да имаш такова отношение към тези, които са призвани да ти гарантират сигурността", обясни Петков.