Румен Георгиев ще е представителят на следователите във ВСС
Румен Георгиев ще е представителят на следователите във ВСС / БГНЕС
Румен Георгиев ще е представителят на следователите във ВСС
56619
Румен Георгиев ще е представителят на следователите във ВСС
  • Румен Георгиев ще е представителят на следователите във ВСС

Румен Георгиев беше избран да представлява следователите в новия състав на Висшия съдебен съвет. За него гласуваха 235 следователи, а за опонента му Койчо Трухчев - 135.

Регистрираните на днешното събрание следователи бяха 395 от 514 в цялата страна. Гласуваха 388. Недействителните бюлетини бяха 17.

Георгиев е зам.-директор на Националната следствена служба.

„Нещата, които са най-сериозни, са в полето на законодателя. Следствието вече е като мъртвец - не се говори за него. Ние имаме и само един представител. Това е една тъжна победа за мен, защото е по-добре поне двама да сме. Аз мисля, че никой не спечели от това, което стана със Следствието, каза Георгиев след избирането му за член на ВСС.

Той оцени работата на сегашния ВСС като положителна: „Този Съвет направи една голяма реформа. Да не забравяме - този Съвет прие етични правила, които са уникални за нашата система. Този Съвет атестира страшно много хора, свърши огромен по обем работа. Този Съвет защити следствието. Надяваме се на по-добро бъдеще, надяваме се колегите да се почувстваме като заедно отговорни пред българското общество, защото е тъжно съдебната власт да е с такъв рейтинг".

По-рано през деня в изложението си Румен Георгиев посочи, че следователите са пренебрегвани в последно време и е нужно възраждането на професията. Претендентът на Георгиев за мястото във ВСС Койчо Трухчев обясни от своя страна, че на ВСС е нужен говорител, който да защитава магистратите пред медиите.

Събранието беше открито от главния прокурор Борис Велчев, който призова за прозрачен избор, който да не остави съмнение, че е избран най-добрият.
Румен Георгиев вече е бил член на Висшия съдебен съвет, а в атестацията на Койчо Трухчев се посочва, че в периода 2005-2010 г. той е работил по 18 преписки срещу известни извършители.

Рано сутринта в неделя съдиите избраха първите шестима членове на новия Висш съдебен съвет. Това са Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева и Калин Калпакчиев.

За петък е насрочено събранието на прокурорите.