Роми броят по 40 000 лв. за бяла булка
Роми броят по 40 000 лв. за бяла булка / снимка: БГНЕС

Ромски фамилии бяха готови да броят до 40 000 лв. за снаха на традиционния пазар за булки край Стара Загора, който се проведе вчера. Толкова струваше момиче с бяла кожа, руса коса и светли очи на тазгодишния събор на калайджиите, пише „Монитор".

Пазарлъкът за млади девствени невести, който се провежда на Тодоровден и съвпадна с Международния празник на жената, започваше от 1000 лв., като колкото по-бяло е момичето, толкова повече се вдига цената му. Оказва се, че търговията с булки се съживява, след като през 2008 г. цената им падна двойно заради кризата и за най-желаните снахи семействата брояха до 15 000 лв.

В събота стотици роми калайджии от цялата страна се събраха край града на липите, за да намерят съпруга за синовете си. След като младите се харесат, следва пазарлъкът от страна на родителите. Сделката се осъществява в следващите дни, когато бащата на момчето откупува избраницата.

„За моята жена преди 30 г. броих 8000 лв. Толкова струваше тогава една гарсониера. Сега ще дам за булки за моите момчета колкото да не е без хич", каза 50-годишният Стоян Стоянов от свищовското с. Горна Студена пред bTV. Някои от нагласените булки твърдяха, че са отишли на пазара, за да се запознаят с нови хора, а не да се търгуват. „Всичко е нормално, живеем в 21-ви век и някои от традициите вече са отживелица", твърди 17-годишна ромка. Въпреки че според Наказателния кодекс съжителството с непълнолетно момиче е подсъдно, повечето кандидатки за женитба са под 18 г. Рядко се срещат момичетата над 20 г., които обикновено имат вече по един брак зад гърба си. Заради това цената им пада до 800 лв.

Двойно по-евтина е девойка, която е решила да наруши традицията и да избяга с избраника на сърцето си, който обаче не е дал исканата от баща й сума.

Кандидат-женихите могат да си намерят булка и на ежегодния търг в навечерието на Голяма Богородица - 15 август, край Бачковския манастир. Миналата година обаче мераклиите за сватба се брояха на пръсти. Мнозина от младите се намират във Фейсбук, а след това родителите се пазарят за цената на момичето в дома му.

Други новини от Стара Загора