Роман Василев подаде оставка, главният прокурор не я придвижи
Роман Василев подаде оставка, главният прокурор не я придвижи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Роман Василев подаде оставка, главният прокурор не я придвижи
63352
Роман Василев подаде оставка, главният прокурор не я придвижи
  • Роман Василев подаде оставка, главният прокурор не я придвижи

Само за 24 часа скоростна проверка на прокуратурата оправда напълно зам. градския прокурор на София Роман Василев. Скандалът около Василев се завихри след като вчера обвинител номер 1 Сотир Цацаров заяви, че през 2010 г., в качеството си на председател на Окръжния съд в Пловдив, е бил подведен от прокурор Василев да даде разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства във връзка с разследването срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Оказва се обаче, че всички действия, извършени от Роман Василев в хода досъдебното производство са били изцяло съгласувани със заместник на главен прокурор. Именно това е и основният мотив, които се посочва в официално съобщение на прокуратурата, от където още се разбира, че тази сутрин прокурор Василев е подал оставката си, но заради проверката главният прокурор не я е приел.

Резултатите от проверката, извършена в рамките на само един ден, доказват, че зам. градският прокурор на София Роман Василев всъщност не е подвел главния прокурор Сотир Цацаров. Казусът става още по-заплетен, след като в хода на проверката биват разпитани и Цветлин Йовчев - тогавашният председател на ДАНС и наскоро подал оставка като началник на кабинета на президента, и Иван Москов - специален агент в ДАНС по същото време.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че Йовчев е подписал разпореждане за прилагане на СРС след получаване на писмените разрешения от съдилищата, а Москов е бил ангажиран с оперативни действия.

В крайна сметка изводите от проверката са, че всички действия на прокурор Роман Василев в хода на разследването, включително и тези, свързани с исканията за използване на СРС спрямо Цонев, Сантиров и Попов, са били координирани и изцяло съгласувани със зам. главния прокурор.

По повод неверните данни, които били представени като мотив пред Цацаров, за да подпише разрешението за използване на СРС-та, пък проверката установила, че оперативна информация била предоставена на Василев от оперативни работници на ДАНС, въпреки, че от агенцията официално отрекоха това пред съда.

Нарушенията в хода на конкретното разследване от страна на зам. градския прокурор на София са редица, коментира адвокатът на Николай Цонев Васил Василев.

Дарик не откри Роман Василев за коментар.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров призна, че зам. градският прокурор на София Роман Василев го е подвел при искането за използване на СРС-та по случая.