Роднините вземат крайното решение за даряването на органи
Роднините вземат крайното решение за даряването на органи / netinfo

Роднините на починал да вземат окончателното решение за даряване на негови органи, ако той не е декларирал приживе отказ да бъде донор. Това записаха депутатите като приеха текстове от промените в закона за трансплантациите.

Според поправките в закона донор може да бъде всеки българин, който не е записал несъгласие за това и ако роднините не са отказали даряването на органи веднага след смъртта му. Текстът предизвика спорове в пленарна зала за трети пореден ден.

И днес от дясната опозиция поискаха близките на починалия да дават задължително писмено съгласие, ако покойникът не е заявил волята си приживе.

Председателят на Здравната комисия Борислав Китов заяви, че с прилагането на принципа, предложен от десницата, това би било принос в световния опит за трансплантации и нямало другаде такъв.

Според депутатите от ДСБ предлаганият в закона нов механизъм гарантира далавера и търговия с органи и обслужвал интересите на скандалната фирма „Остеотек”, която според тъмносините е монополист в търговията с органи.

От мнозинството и днес гарантираха, че новите текстове в закона нямат общо с тази фирма.