Родители се обединиха срещу насилието в родилните болници
Родители се обединиха срещу насилието в родилните болници / cнимкa: DarikNews
Родители се обединиха срещу насилието в родилните болници
23759
Родители се обединиха срещу насилието в родилните болници
  • Родители се обединиха срещу насилието в родилните болници

Над 30 майки и бащи се обединиха днес против насилието над жени в българските болници и за правата на раждащата жена пред Първа акушеро-гинекологична болница „Света София". Инициативата е част от световните събития по повод днешния международен ден за премахването на насилието към жените.

Конкретният случай поради който протестиращите са избрали болница „Света София"  за място на протест е грубото потъпкване на права и унизителното отношение към жена родила там преди месец. По думите на една от присъстващите, родилката е била наричана сектантка и луда от обслужващия екип. Бяха дадени и много други случай за пример. „Когато родих първият път, съвсем естествено, след раждането ми сложиха пълна упойка без да ме попитат. И то заради съвсем леки разкъсвания. И аз не осъзнавах, че съм в упойка, когато ми предложиха да видя и да гушна новороденото ми бебе, аз отказах да го гушна. И това ми тежи цял живот", разказа майка.

Лекарите и акушерките от „Света София" категорично заявиха, че такова отношение не съществува. Доц. Елиан Рачев, изпълнителен директор на болницата, нарече твърденията на протестиращите абсурдни. „Тези жени, които постъпват да раждат, те са притеснени и уплашени. И от това се натрупва едно психично напрежение, което се изживява персонално по различни видове начини. Аз предполагам че това е единственият мотив тези жени отвън да бъдат толкова сигурни в себе се", обясни той.
 
Антоанета Димитрова, акушерка, подкрепи думите на доц. Рачев. „По-скоро ние също сме подложени на насилие от страна на роднините на пациентите. Всяка една жена постъпваща тука попълва информирано съгласие за това, което и предстои", заяви тя.
 
От началото на годината до сега, в болница „Света София" са родени над 4000 бебета.