Резултатите от преброяването – ясни в края на септември
Резултатите от преброяването – ясни в края на септември / снимка: БГНЕС, архив
Резултатите от преброяването – ясни в края на септември
32730
Резултатите от преброяването – ясни в края на септември
  • Резултатите от преброяването – ясни в края на септември

В края на септември или началото на октомври ще бъдат готови резултатите от приключилото на 14 септември пробно преброяване в Стара Загора, Плевен и Велико Търново. Това каза председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева в предаването „Седмицата" на Дарик.

Вече има предложения за подобрения на формулярите за преброяването, коментира тя. „Имаше конструктивни предложения за електронния формуляр и за хартиения, те трябва да са еднакви, имаше конкретни препоръки, че не е ясна дефиницията за семейство, каква е разликата с домакинство. Не се разбират добре някои въпроси като какво означава да се е преселвало лицето. Коментарите ще бъдат взети предвид", обясни тя.

Коцева заяви още, че в  електронния вариант на картата за преброяване на населението без знанието на ръководството е сложено падащо меню на мястото на графата „други".

„Картата, която е разгледана и одобрена, е с възможност „други", където има възможност да се самоопределите. Не може всеки служител да взема самостоятелни решения при утвърден инструментариум, особено при решение от национално значение", уточни Коцева. Тя заяви още, че подкрепя отстраняването на служителите, виновни за скандала, но „отстраняването им не е мое лично становище".

„Проверката на Евростат върху работата на националната статитиска беше в четвъртък и петък миналата седмица", уточни още Коцева. Това е стандартна техническа проверка, за която Евростат ще излезе с писмен доклад. „Предварителните ни очаквания са, че всичко е наред. Като страна член на този клуб на европейските държави, трябва да свикнем с този механизъм на взаимен контрол, мониторинг и проверки", заяви директорът на статистиката.