Режисьори и продуценти напускат фестивала „Златната роза
Режисьори и продуценти напускат фестивала „Златната роза / Декларацията и част от подписите под нея

Съюзът на българските филмови дейци се присъединява към протеста на режисьорите и продуцентите, участници в 29-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" - срещу намаляването на средствата за кино, с което се нарушава Законът за филмовата индустрия /ЗФИ/. Снощи стана ясно, че част от режисьорите и продуцентите на български игрални филми, участващи на „Златната роза", напускат фестивала - причината: некоректната правителствената политика и финансиране на българското кино.  

Под документа са се подписали 34 български кинаджии, сред които: Александър Морфов, Киран Коларов, Ивайло Христов, Анри Кулев, Димитър Митовски, Борислав Чучков, Георги Дюлгеров, Димитър Гочев, Иван Черкелов, Камен Калев, Станимир Трифонов и други. Декларацията е адресирано до министър-председателя, министрите на финансите и културата, председателя на парламента, както и до председателите на парламентарните комисии по култура, гражданско общество и медии и финанси и бюджет.

Част от режисьорите и продуцентите, инициатори на протеста на "Златна роза", са подали иск през лятото във Върховния административен съд за неспазването на Закона за филмовата индустрия. Делото е насрочено за 20 октомври, съобщи Георги Чолаков - продуцент на филма "Прима примавера" и председател на Асоциацията на филмовите продуценти.

Ако решението не ни удовлетвори, ще се обърнем към европейските институции, допълни той.

Други новини от Варна