Реформаторският блок няма да подкрепи кабинет на малцинството
Реформаторският блок няма да подкрепи кабинет на малцинството / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Реформаторският блок няма да подкрепи кабинет на малцинството
75455
Реформаторският блок няма да подкрепи кабинет на малцинството
  • Реформаторският блок няма да подкрепи кабинет на малцинството

Реформаторският блок няма да подкрепи кабинет на малцинството, какъвто предложи партията постигнала най-висок резултат на изборите - ГЕРБ. На днешната лидерска среща в блока беше заявено, че съюзът би подкрепил управление с ясна програма. В него обаче не трябва да участват партии, подкрепяли кабинета „Орешарски". Така възможни партньори се оказват Патриотичният фронт и партиите на Николай Бареков - „България без цензура" и АБВ на Георги Първанов.

Два дни след разнопосочните сигнали на отделни лидери в Реформаторския блок към амбицията на Бойко Борисов да бъде отново премиер, ръководството на десния съюз излезе с обща позиция. Оттам посочиха, че няма да подкрепят правителство на малцинството, а единствено коалиционно управление с ясна програма и реформи в конкретни срокове.

„Няма да подкрепим правителство на малцинството - нито на ГЕРБ, нито на ДПС, ако искат да правят правителство на малцинството. Ясно заявяваме, че за да има реформи, трябва да има мнозинство в парламента", заяви председателят на ДСБ Радан Кънев.

Темата, дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново да бъде премиер, ще дойде след приемането на програмата, коментира Кънев.

„Преди програмата на правителството няма да коментираме личността на премиера или на който и да е било министър, защото всяка реформа се олицетворява от определен човек, който може да бъде неин гарант. Ще ви поставя въпроса по обратен начин - ако правителството няма в програмата си реформи, а пък премиерът му не е Борисов, ще го подкрепим ли? Уверявам ви, че не", каза категорично Кънев.

Реформаторите посочиха, че не биха управлявали в коалиция с партии, подкрепяли кабинета "Орешарски". Така възможни партньори остават Патриотичния фронт и формациите на Николай Бареков и Георги Първанов.

„Ако правителството е с мандат на ГЕРБ, те ще определят мнозинството. Дали ние ще сме съгласни с това мнозинство, дали има партньори, които ще се подпишат под същата програма, като нас, това нещо ние не можем ви отговорим и няма да отговорим на този етап, защото действително не е наша отговорност", допълни Радан Кънев.

Критикуваният председател на СДС Божидар Лукарски заради изказването му, че позицията на реформаторите към Бойко Борисов по време на кампанията е било трик за вдигане на електората, днес обеща „повече да не прави такива шеги".

„Това е казано на шега. Съзнавам, че шегата беше неуместна. Повече такива шеги няма да си правим", каза той.

Лидерите на седемте партии в Реформаторския блок обещаха преговорите с мандатоносителя да бъдат прозрачни и публични.

Вижте позицията на Реформаторския блок