/ БГНЕС
Метеорологичната обстановка е била много тежка, имало е силен дъжд
Разследват трагичния инцидент край Своге
98608
Разследват трагичния инцидент край Своге
  • Разследват трагичния инцидент край Своге
В автобуса, който катастрофира край Своге, са пътували 33 пътници и шофьорът. 16 са загинали, съобщи на извънреден брифинг в близост до мястото на инцидента вътрешният министър Валентин Радев. Всички пострадали при инцидента са транспортирани в болници в София.
 
За произшествието са информирани премиера, президента, главния прокурор, заяви министърът. Той съобщи още, че в неделя в 14.00 ч. в МВР ще се събират представители на всички ведомства, които имат отношение към инцидента.

ТЕЖЪК ИНЦИДЕНТ В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Автобус се преобърна, десетки загинаха

„Получен е сигнал на 112 веднага са изпратени от Своге полиция, пожарна, Спешна помощ. Автобусът е бил с 34 пътници, единият от които е бил водачът“, посочи министърът. Той обясни, че автобусът е влязъл в съприкосновение с три автомобила, обърнал се е няколко пъти и е паднал в поречието на реката.
 

БГНЕС


„Имало е мантинела навсякъде, пътят е проследен. Разследващите органи работят и в момента“, коментира Радев. „Водачът на автобуса е настанен в ИСУЛ. В Своге са настанени шестима пострадали, там една жена е починала“, поясни вътрешният министър.

Четири болници поемат ранените от инцидента край Своге

"Пътната настилка не е нарушена, правят се измервания. Наклоните на пътното платно са нормални. Мантинела има по цялото разстояние", заяви на брифинга и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев.
 
"Най-вероятно в случая метеорологичната обстановка е била много тежка, имало е силен дъжд", коментира Йовев. Той не можа да се ангажира кога ще бъде отворен пътния участък, където стана трагичният инцидент. "Не мога да кажа до кога ще бъде затворен пътят, работи се. За пътуващите от София към Своге обходният маршрут е през Искрец и Бучин проход. Обратният е през Костинброд и Бучин проход", посочи зам.-министърът.
 

БГНЕС


16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки бяха ранените в различна степен. Произшествието стана в района между Лесков дол и Своге, около 17.00 ч. 13 души са загинали на място, а трима на път към болниците, потвърди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
 
Пътни инциденти с автобуси през последните години

Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.