Разследват случая с клиповете към „Баклава”
Разследват случая с клиповете към „Баклава” / netinfo
Образувано е досъдебно производство срещу виновниците за създаването на скандалните клипове с участието на бургаски сираци, които са реклама към филма "Баклава". Това съобщи прокурорът Андрей Червеняков, който е разписал постановлението за образуването на досъдебното производство тази сутрин.

Червеняков каза, че тепърва ще се уточняват виновните лица около случая, тъй като кръгът им е много голям.

Първата назначена проверка е завършила с наличие на достатъчно данни за образуване на досъдебно производство по член 159, ал. 4, 192А от Наказателния кодекс, съобщи прокурор Адрей Червеняков. Текстовете от закона касаят създаването и разпространението на произведения с порнографско съдържание и приемане на работа на лица под 16 години, за което не е искано разрешение.

В момента продължават другите две паралелни проверки, разпоредени от прокуратурата с адресат кметът на община Бургас и Областната дирекция на полицията. Те са с оглед установяването на фактите, свързани с твърдението на авторите на филма „Баклава”, че в дома има насилие, употребяват се алкохол и наркотици, както и проверка на действията на възпитателите и служителите.

Достъпът за външни лица в дома за деца, лишени от родителски грижи, е ограничен, това е постановила още прокуратурата. Децата ще разговарят с психолози и психиатри, за да се установи как им се отразява участието във филма и последствията.