Разруха цари във Веселото село на язовир „Ивайловград”
Разруха цари във Веселото село на язовир „Ивайловград” / снимка: DarikNews.bg, архив

Тотална разруха цари в прочутото митничарско село Ставри Димитрово на брега на язовир „Ивайловград”. Само допреди три години мястото бе любимо за уединени почивки и развлечения на хора от митничарските среди в региона. Широката общественост научи за съществуването му през есента на 2010 г. след прословутия полет с хеликоптер на служители на НАП, които от въздуха видяха и описаха незаконните постройки в чашката на водоема, припомня в. „Преса”.

Оттогава багерите, изпратени от ДНСК, са сринали 140 обекта - вили, беседки, барбекюта, огради и т.н. Издадените заповеди за премахване са общо 169. Последните обекти, нарочени за бутане, чакат окончателната дума на съда. Руините им остават непочистени и до днес и карат селището да изглежда като площадка за строителни отпадъци.

Според сметките на община Любимец, на чиято територия се намира Ставри Димитрово, най-малко 250 000 лв. са необходими за пълното разчистване на над 200 кубика отломки. По думите на кмета Анастас Анастасов сумата е непосилна за администрацията, чийто годишен бюджет е 5,5 млн. лв. Нито един от собствениците на разрушени обекти не е тръгнал да разчиства след себе си. Напоследък това правят „отряди” от цигани с каруци.

Планината от строителни отпадъци напомня за някогашната емблематична сграда, дала името си на цялото селище - „Министерството на веселбата” на свиленградската фамилия Паришеви. Двамата братя Павлин и Николай сами съборили имота, след като и съдът се произнесъл за неговата незаконност. Край руините обаче продължава да се издига параклисът, който Паришеви нарекли „Св. Павел и Св. Николай”. Постройката също е обявена за незаконна. Наетите от частна фирма работници отказали да рушат храм заради страх от бога.

15 са останалите несъборени постройки в селището. Седем от тях са узаконени, за останалите още текат съдебни процедури. Не е изключено наесен в Ставри Димитрово отново да влязат багери. Сред пощадените от ДНСК сгради са тези на старото селско кметство и на бившето училище. В двора на някогашното школо се строи и през август, бригада работници оформят фасадата на сградата. Работата им е добре скрита от очите на любопитни минувачи чрез шарени платна, опънати по телената ограда. „Никой не ви е викал, няма какво да кажем”, бе лаконичният коментар на строителите.

Освен тях в Ставри Димитрово почти не се забелязва човешко присъствие. Обитаемите къщи са празни. Любимчани разказват, че собствениците им се чувствали потиснати заради гледката на разруха наоколо и избягвали да посещават имотите си. Единственият шум напоследък е от двигателите на моторните лодки, с които рибари кръстосват язовира. Коли от Пловдив, Хасково, София, Стара Загора и Велико Търново стоят паркирани в подстъпите към водоема. Собствениците им са се отдали на риболов във вътрешността на язовира.

Ставри Димитрово може да живне, ако през следващата година държавата помогне на малката община със средства за разчистване, споделят хората в съседния Любимец.