Разпространиха запис на предизборни договорки в БСП
Разпространиха запис на предизборни договорки в БСП / снимка: БГНЕС, архив

Изнесени в пресата данни за задкулисни договорки на председателя на БСП в Сливен Мартин Славов накараха лидерът на левицата Сергей Станишев да го призове да се оттегли като делегат на 48-ия Конгрес на партията. Славов обаче заяви, че организацията в Сливен е решила делегатите на конгреса сами да решат за кого да гласуват. Междувременно Окръжната прокуратура в Сливен образува наказателно производство срещу неизвестен извършител по четири случая, като повод за тях е публикация в столичен всекидневник.

На отчетно-изборното събрание на Общинската организация на БСП-Сливен в края на април бяха разпространени два материала срещу председателя на социалистите Мартин Славов. Единият от тях бе диск с аудиозапис на предизборни преговори между него и единия от кандидатите за кмет на Сливен Галин Кънчев. След конференцията Славов заяви, че ще даде под съд за клевета съпартийците си, изнесли компроматите. Днес той добави, че на съд ще бъдат дадени също журналисти, разпространили записите, и Галин Кънчев, който според него е записал предизборния им разговор.

Цената на този запис бе аз да се откажа да бъда председател на БСП. На Позитано разполагат с този запис отдавна.

- Мартин Славов

Дискредитирането и разцеплението на БСП е целта на разпространените в медиите записи на предизборни преговори в навечерието на местните избори през 2011 г., заяви председателят на БСП в Сливен. Относно съдържанието на записа Мартин Славов заяви: „Важна част от организационната работата е събирането на информация за поведение и нагласи, прогнозирането на евентуални действия на лица, които биха могли да повлияят на процесите в партията. Разговорът с Кънчев е проучвателен, предварително добре обмислен и не е проведен самоволно, а след партийно решение да се направи анализ на фигурите с амбиции да се кандидатират за кмет или да са фактор в кампанията за местни избори. Стилът и тонът изцяло зависят от събеседника, но това са детайли и специфика на организационната работа. Не е маловажно, и че записът е манипулативно прережисиран, така че да се извадят от контекста думи, изрази и позиции, удобни за опонентите".

По повод изнесените данни в пресата председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев призовава председателя на Общинския съвет на БСП в Сливен да се откаже от участие в 48-ия Конгрес на БСП и да върне делегатската си карта в централата на партията. Според лидера на БСП мярката е наложителна, защото съмненията срещу председателя на Общинския съвет на БСП в Сливен уронват престижа на цялата партия. Сергей Станишев заявява, че ако Славов не се оттегли доброволно като делегат, той ще сезира Конгреса да прекрати правомощията му като делегат. Станишев прикани още Общинският съвет на БСП да заеме позиция по случая.

Предстоящият конгрес не вещае нищо добро за БСП. Вместо да ни зареди с енергия и ентусиазъм, ние ще излезем доста обезкървени от този конгрес.

- Мартин Славов

Според Славов "в БСП с това ръководство нещата не отиват на добре, то отдавна е изчерпало възможностите си". "На партията е необходимо ръководство, което да печели изборите, което да концентрира енергията вътре в партията и да предлага чуваема и реалистична политика към гражданите. Дилемата не е Първанов-Станишев", каза още Мартин Славов, тъй като имало и други достойни кандидати, които до момента били подтискани.

Междувременно Окръжната прокуратура в Сливен образува наказателно производство срещу неизвестен извършител по четири случая, съобщи нейният говорител прокурор Виолета Калайджиева пред БТА. Повод за тях е днешна публикация в столичен всекидневник, в която се съдържат подлежащи на проверка факти и обстоятелства, с оглед нарушения на закона. Според нея на този етап разследването ще се води от прокурор в Окръжната прокуратура срещу неизвестен извършител и обявяването на информация ще бъде пестеливо. В сайта на прокуратурата са посочени четирите случая - за организиране на купуването на гласове в изборите за местна власт, за избягването на данъчни задължения, счетоводно нарушение и неверни декларации по ЗДДС, необявяване на производство по несъстоятелност, извършване на сделки с незаконно придобито имущество и други.