Разбиха група за фалшиви документи, шестима са в ареста
Разбиха група за фалшиви документи, шестима са в ареста / снимка: Пресцентър на МВР

Шестима пловдивчани са арестувани като участници в група, занимавала се с фалшиви български документи. Пловдивските полицаи разбиха бандата, която е изкупувала, преправяла и разпространявала паспорти и шофьорски книжки.

При операцията са конфискувани два компютъра, лаптоп, цветен принтер, скенер, специален софтуер, множество заготовки за документи, специално фолио и ламинат.

Организатор на групата е 44-годишен мъж, а документите били доставяни от четирима души, на възраст между 42 и 52 г., всичките от Пловдив.

Бандата е приемала заявки за изготвяне на фалшиви документи за турски граждани, за да могат да преминават свободно на територията на Европейския съюз.

44-годишният главатар използвал двама шофьори от Врачанска област, които вземали чужденците от българо-турската граница и ги превозвали до границата с Румъния.

Документите са изработвани от 40-годишен криминално проявен, който вече е осъждан за подобно проявление. Бандата е задържана именно в неговия апартамент в Пловдив, където са конфискувани техника, голям брой снимки на хора, с прикрепени данни - ЕГН, имена, ръст и тегло. Открити са още и дипломи за средно образование, ловни билети, свидетелства за съдимост, множество печати на различни държавни институции.

Организаторът на групата и мъжът, изработвал фалшификатите са задържани за 72 часа.