Рашидов: Всички са ставали доносници, за да си изградят кариерите
Рашидов: Всички са ставали доносници, за да си изградят кариерите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всички са ставали доносници, за да си изградят кариерите, категоричен е бившият министър на културата в кабинета „Борисов” Вежди Рашидов пред участниците в кръгла маса в Народното събрание „Предизвикателствата пред разкриването на досиетата в България”. Това, според него е ставало върху нещастието на други хора.

Днес доносниците управляват разузнавачите и офицерите, продължи той. И добави, че е наложително да има закон за лустрацията. С прекратяване дейността на комисията сега, ще се подходи некоректно към вече обявените имена, ще се създадат условия за спекулация с документи, предупреди Евтим Костадинов, председател на комисията за разкриване на досиетата.

От април 2006 г. до момента за принадлежност към бившите спецслужби са проверени над 166 000 души за 8766 лица е установена принадлежност, отчете той. Председателят на закритата през 2002 г. комисия по досиетата Методи Андреев застана изцяло зад работата на действащата комисия. По думите му, в края на прехода сме свидетели как елитите на дясното се конвергираха с елитите на лявото, за да се създаде днешната олигархия.

3500 души формираха фундамента на българското политическо задкулисие, посочи Андреев. Когато Сергей Станишев се върти по въпроса трябва или не да се вкарва параграф 12, трябва да му кажем следното - той е син на Димитър Станишев, съветски гражданин и член на БКП, коментира той, цитиран от БТА.

Историкът Момчил Методиев посочи, че темата не е само политически въпрос, а е най-старата гражданска кауза от началото на прехода. Според него обаче е малко вероятно комисията за досиетата да бъде закрита. По-реалният вариант бил да се подкопае доверието в нея и оповестяваната информация, което, по думите му, е опасно. Начин това да стане е именно връщането на параграф 12 в закона за досиетата.

Инициативен комитет „Чисти ръце” е уведомил председателя на Народното събрание,
че ще започнат подписка за референдум с въпрос дали трябва ли да се забрани достъпът до секретна информация на агентите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност, както и назначаването им на висши държавни длъжности. Това съобщи Светлозар Вълков от протестиращите срещу управлението.