Ранобудните студенти изпращат делегация в Киев
Ранобудните студенти изпращат делегация в Киев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„Ранобудните студенти" изпращат делегация в Киев. Това стана ясно след проведен дебат за проектозакона за МВР, организиран в Аулата на СУ.

Младежите заминават утре и ще стоят до събота.

Студентите вече изразиха в декларация подкрепата си за протестиращите.

През уикенда студентите заявиха, че организират протест в четвъртък, 5 декември, пред Народното събрание. Протестът е срещу проект за нов закон за МВР, който, по думите им, предвижда ограничаването на основни човешки права, като правото на свободен протест.

Ето и цялата декларация за солидарност към украинските протестиращи, публикувана на страницата на „Ранобудните студенти" във фейсбук:

Ние, Ранобудните студенти

Заставаме твърдо зад хилядите студенти излезли от университетските зали и аудитории и застанали в центъра на украинската столица, за да се включат в протеста на останалите граждани. Смятаме, че те разполагат напълно с това си право и са легитимен изразител на общественото мнение, както и че активността на младите хора е от изключителна важност за гражданската енергия като цяло. Надяваме се техният глас да бъде чут!

Подкрепяме студентите, защото те изразяват принципни, а не партийни позиции. Украинските ни колеги имат пълното право да заявят какво бъдеще искат, а то е европейско - бъдеще на демократичните ценности, политическата отговорност и върховенството на закона.

Противопоставяме се на всякакви опити да се вземат решения, които противоречат на волята на гражданите и които ги откъсват от пътя, който те са избрали. Според нас всякакви други решения, взети под диктата на търговски или енергийни зависимости, не са легитимни.

Възможността правителствата да обслужват интересите само на определени прослойки за сметка на общото благо трябва да бъде максимално ограничена. Поради тази причина ние подкрепяме протеста на украинското студентство и борбата му срещу безпринципността в политиката и погазването на основните граждански права и свободи.

Приветстваме доблестното решение на ректора на Киевския университет Витор Огневюк да излезе с изявление, с което публично да подкрепи студентите и гражданите. Адмирираме неговата смелост и твърдост и сме убедени, че поведението му трябва да служи за пример на хората с подобен статут в академичните общности, както в нашата страна, така и в целия свят.

Противопоставяме се на решението на окръжния административен съд от 22.11.2013г., с което се ограничава провеждането на масови мероприятия в центъра на столицата. Факт е, че властта има правото да прецени кога дадени обществени събития застрашават сигурността в страната и кога те в същността си противоречат на морала и демократичните ценности и са по-скоро вредни за общественото здраве и останалите граждани. В случая с украинските протестиращи това не е така. Това са хора, които излязоха по напълно легитимен начин, позовавайки се на основните човешки права и свободи, за да защитят своята принципна позиция. Те са направили информиран и рационален избор, който избор не предизвиква опасения за нарушаване на обществения ред и за преследването на цели, които са в ущърб на публичния интерес. За нас решението на украинския съд е взето под политически натиск и единствената вина на украинските протестиращи е в това, че са се противопоставили на властта.

Нашите врагове са общи. Това са: липсата на морал и отговорност в политиката, задкулисието и изкуствено създадените по този начин икономически и политически кръгове.

В този смисъл ние искаме да заявим: Не сте сами! Борбата ни е трудна и неравна, затова трябва да се подкрепяме взаимно. Остава да се уповаваме на непреклонната ни воля, ценности и стремеж за постигане на общото благо.