Райков: Започваме да губим темпо като държава
Райков: Започваме да губим темпо като държава / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Подготовката на кадри за българското председателство на ЕС през 2018 г. трябва да започне максимално бързо, поради това, че бройката на нужните ни кадри засега е силно недостатъчна.

Това каза служебният премиер Марин Райков в началото на заседанието на правителството.

Страхувам се, че започваме да губим темпо като държава, допълни премиерът. Райков каза, че министерства, които имат свои представители в Брюксел, трябва да направят всичко възможно хората там да бъдат рутирани максимално динамично, за да може да се увеличи броят на тези, които имат натрупани експертиза, умения, понятия за механизмите на функциониране на съответните европейски институции. По думите на премиера това предполага в Брюксел да не стоят хора, които са пет-шест или повече години.

Рутирането на нашите служители в постоянното представителство е от съществено значение, затова моля всяко от министерствата, които имат свои представители в постоянното представителство, да си разработи собствена програма и визия за начина, по който ще формира кадри за 2018 г., каза премиерът.

Нямаме време, не се формират кадри за две години, когато става дума за едно председателство, каза премиерът и заяви, че България ще има амбицията да направи едно успешно председателство.

Ние ще бъдем в тройката, преди да поемем самото председателство, следователно ние ще трябва обективно шест месеца преди това да имаме стройно функционираща система от кадри, които да могат да изпълнят очакванията на ЕС, допълни Марин Райков, цитиран от БТА. Той призова министрите още отсега да се мисли за системата за подготовка на кадри.

Премиерът поздрави членовете на кабинета с "Христос Воскресе!" и им пожела енергия и неотслабващ стремеж за реализация на това, което от първия ден прави правителството.